Få forhøjet støtte til bestøverbrak

CAP-reformens fem biotilskudsordninger er ikke blevet fuldt udnyttet i 2023 og Landbrugsstyrelsen ønsker derfor at udvide nogle af ordningerne med tillæg til basistilskuddet for at gøre ordningerne mere attraktive.

Publiceret 5. december 2023

Hidtil har alle typer brak givet det samme i støtte, men dette ændres nu for bestøverbrak, som er en del af den etårige bioordning ”Biodiversitet og bæredygtighed”, hvis ændringen som forventet godkendes af EU. Formålet med den omtalte bioordning er udvikle ny natur og nye levesteder for dyr og planter samt hjælpe med flere fødekilder for at øge mangfoldigheden af levende organismer på dine dyrkede landbrugsarealer.

-Med det forventede tillæg på 1.500 kr. til bioordningens basistilskud på 2.740 kr. kan du samlet set faktisk opnå et hektartilskud på 6.140 kr., siger afdelingsleder Hans Henrik Post. – Og det gør givetvis ordningen attraktiv for mange bedrifter.

Vigtige krav

-Det er vigtigt at bemærke, at du kun kan søge tilskud under bioordningen til de brakarealer, som rækker ud over de 4 procent pligtige brakarealer. Og at tillægget alene gives til arealer med bestøverbrak, som enten allerede er etableret fra 2023 samt til nyetablerede bestøverbrakmarker i 2024, påpeger Post.

Bestøverbrakordningen søges for et år ad gangen, men sår man en 2-årig blanding, har man mulighed for at søge tilskuddet 2 år i træk uden at skulle så hvert år. Man kan få støtte til at tage op til 50 % af sine arealer ud til ordningen.

Kravet til arealerne er dog, at de har været i omdrift året før, og det er dermed ikke muligt at etablere bestøverbrak efter permanent græs

Hvis du har anmeldt bestøverbrak, skal frøblandingen, du bruger på de anmeldte arealer, bestå af mindst tre forskellige pollen- og nektarproducerende plantearter. Arter som fremgår af en specifik planteartsliste.

Frøblandingen skal udgøre mindst 50 procent af markens samlede areal i hele vækstperioden, og bestøverbrakken skal være etableret således, at den fremstår jævnt fordelt udover hele marken.

– Sidst men ikke mindst skal det skal også kunne konstateres, at der er sket en jordbehandling i forbindelse med udsåningen, slutter Hans Henrik Post.

Artiklen er fra LHN Magasinet nr. 2, 2023. Læs sidste nye udgave og ældre udgaver af LHN Magasinet her 

Hans Henrik Post

Hans Henrik Post
Kundechef, Afdelingschef Planteavl, Økologi & Miljø

Dir. tlf.: 73642931
Mob.: 23847376
E-mail: hhp@lhn.dk

Den direkte arealstøtte til landbrugsarealer består af grundbetaling og grøn støtte. Med den nye CAP-reform blev der indført fem bio-ordninger, som giver mulighed for at supplere grundbetalingen med tilskud til grønne indsatser:

Biodiversitet og bæredygtighed, Varieret planteproduktion, Ekstensivering med slæt, Miljø- og klimavenligt græs samt Økologisk arealstøtte.

I den sidstnævnte ordning forventes det at basisstøtten øges fra 870 kr.  pr. hektar til 1.200 kr. pr. hektar.

Få vores nyheder direkte i din indbakke!