Forebyg arbejdsulykker - har du råd til at lade være?

Der sker stadig alt for mange ulykker og nærved-ulykker i landbruget, som stadig betragtes som Danmarks farligste erhverv, hvor antallet af anmeldte ulykker desværre fortsat er stigende.

 

Publiceret 22. marts 2023

Alvorlige ulykker medfører næsten altid store personlige og økonomiske omkostninger, både for den forulykkede, pårørende og arbejdsgiver. For den tilskadekomne kan der være fysiske eller psykiske skader, som kan gøre dem uarbejdsdygtige i en lang periode og efterfølgende nedsætte deres muligheder i både arbejdsliv og fritid, eller i værste fald kan man omkomme i ulykken. 

Som arbejdsgiver vil du møde økonomiske omkostninger ved en ulykke som f.eks. vikardækning, produktionsnedgang, evt. omkostninger til rekruttering og oplæring af ny medarbejder og evt. bøde fra Arbejdstilsynet.

Det handler derfor i høj grad om at forebygge.  Arbejdsmiljøchef ved SEGES Innovation Helle Birk Domino uddyber - det er meget nemmere at forebygge ulykken end at afhjælpe, når først ulykken er sket. Det er svært at prissætte en ulykke – der er mange forskellige beregninger herpå – men læringen efter en alvorlig ulykke er typisk at man vil gøre hvad som helst for at det ikke sker for andre igen. Prisen er ikke afgørende – det er smerten ved at se en anden komme til skade på ens arbejdsplads, der nager.                                               

-Den bedste måde at forebygge er at involvere medarbejderne i løsninger og muligheder. En årlig arbejdsmiljødrøftelse er en oplagt mulighed for at få taget fat der, hvor man ønsker at få sat gang i en indsats. Det bliver dejlig konkret og til at handle på, siger Helle Birk Domino.

CAP-reformen                                                                                                                                                         

Den gode arbejdsplads skal være sund og sikker for at være attraktiv. Samtidig skal du som arbejdsgiver være opmærksom på, at der i forbindelse med implementering af den nye CAP-reform er risiko for reduktion af arealstøtten, hvis ikke arbejdsmiljøloven er overholdt, fordi der indføres ”social konditionalitet” den 1. januar 2025. 

Det betyder, at landbrug kan forvente reduktion i arealstøtten ved alvorlig og gentagen overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Langt de fleste af disse omkostninger – såvel de personlige som de økonomiske – kan undgås uden en nævneværdig investering. Det er en god ide at have sat en post af til prioritering af det gode arbejdsmiljø – det betaler sig at forebygge, det er alt for dyrt kun at afhjælpe. 

Forebyg risici

Kvægbesætninger:

Fald fra plansiloer: Er der monteret egnet rækværk på plansiloer?

Fører falder ud af minilæsser: Er der brugbar sikkerhedssele og styrtbøjle på minilæsser?

Risiko for halmballer over sig: Er der egnet maskine til at stable halmballer – med FOPS (styrtværn/bøjer for genstande som halmballer, der kan falde ned over føreren) eller førerhus?

Arbejde med gentagne bevægelser: Ved arbejde i evt. malkestald kan der være risiko for belastningsskader. Er der nogen, som har problemer med skulder eller ryg?

Grisebesætninger:

Risiko for forgiftning af gyllegas: Er der indkøbt gyllegasdetektor? Er der beredskabsmaske?

Risiko for nedslidning og øjenskader ved højtryksrensning:

Kan vaskerobot anvendes? (mulighed for tilskud til afprøvning via arbejdsmiljøpuljen i 2023).                                                                    

Motordrevet åndedrætsværn ved mere end 3 timers brug af åndedrætsværn – har vi det? Ergonomiske håndtag – strips er NO-GO!

Risiko for alvorlige skade ved brug af defekt kadavervogn: Er den i god stand eller skal der en ny til? Risiko for rekyl ved dårlig i stand.

Planteavl:

Trafikulykker – gående /kørende: Har du et kamera placeret, så du har gode oversigtsforhold, når du kører ud på vejen? Roterende blink – virker de? Er der mulighed for spejle, så gående bedre kan ses? Har du et kamera, så du kan se hele vejen rundt om maskinen?

Faldulykker: Kan en vaskebro afhjælpe risiko for fald ved vask af maskiner?

I marken: Understøt skærebordet ved reparation – har du brugbart materiel i traktoren? Brug teknisk hjælpemiddel til at fjerne tilstoppelser – har du egnet teknisk hjælpemiddel? Vent ALTID til efterløb er stoppet før reparationer igangsættes - sæt aldrig hænder/fødder ind i roterende dele.

HUSK! GOD INSTRUKTION I ALLE ARBEJDSOPGAVER OG VÆR BEVIDST OM VIGTIGHEDEN I AT GÅ FORAN OG VÆRE DEN GODE ROLLEMODEL

Se meget mere i SEGES Innovations folder ”Et sikkert arbejdsmiljø”. Kan læses og hentes her 

Kontakt

Der er hjælp at hente hos SEGES' arbejdsmiljøteam.

Kontakt arbejdsmiljøchef Helle Birk Domino på tlf. 2133 7730 eller hbd@seges.dk

Artiklen er fra LHN Magasinet nr. 1, 2023.

Læs hele magasinet nedenfor.

Få vores nyheder direkte i din indbakke!