Se ændringerne i krydsoverensstemmelseskravene

Nyhed fra Landbrugsstyrelsen, publiceret 14.11.19
Landbrugsstyrelsen har nu fortaget en række ændringer i bekendtgørelsen for krydsoverensstemmelse. Blandt andet ændrer de krav i forbindelse med halekupering og husdyrgødning. De nye krav gælder fra 1. januar 2020.

Den nye bekendtgørelse om krydsoverensstemmelse er nu offentliggjort i Retsinformation, og træder i kraft 1. januar 2020.

Du kan læse den nye bekendtgørelse her 

Det er ændringer i national lovgivning og dermed allerede gældende regler, som nu føres ind i bekendtgørelsen om krydsoverensstemmelse. Du kan læse mere uddybende om ændringerne nedenfor.

Krav om opbevaring af ensilage og husdyrgødningsbaseret kompost i marken

Du kan fremover oplagre husdyrgødningsbaseret kompost med en tørstofprocent på 30 eller derover og forarbejdet husdyrgødning med en tørstofprocent på 26 eller derover i marken. Det bliver også muligt at indrette et ensilageopbevaringsanlæg med en vulst som alternativ til kravet om sidebegrænsning. Ændringerne indføres som følge af ændringer til husdyrgødningsbekendtgørelsen.

Find husdyrgødningsbekendtgørelsen her

Nedbørsmængder opgøres på kommunalt plan i forhold til udbringning af flydende husdyrgødning og flydende affald

Husdyrgødningsbekendtgørelsens § 28, stk. 9. giver mulighed for at udbringe flydende husdyrgødning og flydende affald i lukkeperioden forudsat, at nedbørsmængderne overstiger klimanormalen med 30 pct. i uge 30-38 og klimanormalen i hele perioden (uge 21-38). I disse tilfælde må der udbringes flydende husdyrgødning indtil 15. oktober på fodergræsmarker og vinterraps, hvor fristen ellers er 1. oktober. Nedbørsmængderne er hidtil opgjort på regionalt niveau. Husdyrgødningsbekendtgørelsen er ændret til, at nedbørsmængderne fremover opgøres på kommunalt niveau, og derfor indføres ændringen i bekendtgørelsen for krydsoverensstemmelse.

Krav om skriftlig dokumentation og risikovurdering ved halekupering af pattegrise

Svineproducenter skal fremover fremvise skriftlig dokumentation af problemer med halebid, hvis de ønsker at halekupere deres pattegrise. Dokumentationen skal vise, hvornår og i hvilket omfang der har været problemer med halebid i besætningen og alvoren af skader på haler som følge af halebidning.

Svineproducenter skal desuden dokumentere, at der er gjort foranstaltninger for at forhindre halebidning ved hjælp af en risikovurdering. Risikovurderingen skal indeholde en vurdering af staldforhold eller driftsledelsessystemer samt en handlingsplan. I handlingsplanen skal svineproducenten beskrive, hvornår han eller hun planlægger at udbedre eventuelt utilstrækkelige staldforhold eller driftsledelsessystemer.

Det er ikke nyt, at svineproducenter skal dokumentere halebidning og foretage risikovurderingen. Det nye ligger i, at det nu skal dokumenteres, at risikovurdering er foretaget, hvis man ønsker at halekupere pattegrise.

Se Fødevarestyrelsens vejledning om risikovurdering for halebid her

Mere information

Du kan læse mere om ændringerne i vejledning om krydsoverensstemmelse for 2020, som bliver offentliggjort i umiddelbart forlængelse af, at den nye bekendtgørelse for 2020 træder i kraft.

Fakta: Her ændres bekendtgørelsen
 

Som følge af ændringer i husdyrgødningsbekendtgørelsen og bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr er følgende KO-krav ændret:

Krav 1.10 om opbevaring af husdyrgødningsbaseret kompost i marken

Krav 1.11 om opbevaring af ensilage

Krav 3.41 under delkrav 2 om operative indgreb på svin

Se hele nyheden her

Hans Henrik Post

Hans Henrik Post
Kundechef, Afdelingschef Planteavl, Økologi & Miljø

Dir. tlf.: 73642931
Mob.: 23847376
E-mail: hhp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!