Større udbytte og bedre kvalitet i dine afgrøder – få taget jordprøver

For at sikre det størst mulige udbytte og minimere udgifterne til kalk og gødning, er det vigtigt at kende indholdet af næringsstoffer i marken. Udnyt derfor efteråret til at få udtaget jordprøver i de marker, hvor det er længe siden, jorden sidst er analyseret. 

Ubalance mellem til- og bortførsel af næringsstoffer bliver sværere og dyrere at rette op på jo længere tid, der går og jordprøver giver værdifulde informationer om jordens indhold af fosfor, kalium og magnesium, som jorden dermed stiller til rådighed for afgrøden. Med kendskab til jordens næringsstoftilstand, kan afgrøden gødes korrekt og derigennem opnå det bedste resultat.

Det anbefales, at få ejendommens marker analyseret hvert 4-5. år. Prøveudtagningen foregår typisk i perioden fra høst til vækstsæsonens begyndelse det efterfølgende forår.

Hvorfor jordprøver?

  • Passende reaktionstal giver øget tilgængelighed af næringsstoffer
  • Større udbyttepotentiale
  • Vælg afgrøder og sorter, der passer til markens jordbundsforhold
  • Spar kalk – ved kun at kalke, hvor der er behov
  • Begræns manganmangel ved at undgå overkalkning
  • Har nyerhvervet jord brug for kalk?

 

Vi tager både almindelige jordprøver og med GPS.

Normalt udtages en prøve pr. 5 ha. Prøven udtages ved at tage ca. 15 stik med et jordspyd, fordelt repræsentativt hen over arealet. Jorden blandes grundigt sammen og en prøve heraf udtages og indsendes til analyse.

Udtages jordprøverne med GPS-udstyr, tages der en jordprøve pr. ha. Herved opnås meget præcise resultater, som giver et mere nuanceret billede af jordbundsforholdene i den enkelte mark og som kan bruges til præcisionstildeling af gødningen.

Ring og få en snak med planteavlsrådgiver Thomas Krogh Rossen og hør mere om muligheder og priser.

GPS Jordprøverne i denne mark viser tydeligt at der er en stor variation i kalkningsbehovet, som i dette tilfælde varierer fra et behov på 0 til 5 tons kalk pr ha
Thomas Krogh Rossen

Thomas Krogh Rossen
Planteavlsrådgiver, Klima- og bæredygtighedsrådgiver

Dir. tlf.: 73642929
Mob.: 21326258
E-mail: tkr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!