To tilskudspuljer til drikkevandsbeskyttelse

Nyhed fra Miljøstyrelsen - www.mst.dk 

Publiceret 16. august 2023

Med Finanslov 2022 er det aftalt at afsætte 170 mio. kr. fordelt over årene 2022 – 2025 til projekter der beskytter drikkevandet i udsatte områder. Der er oprettet to tilskudspuljer der skal fremme dette formål.

Den ene pulje giver tilskud til beskyttelsesforanstaltninger til sikring af drikkevand inden for strategisk vigtige drikkevandsområder og indvindingsoplande til almene vandforsyninger.

Den anden pulje yder tilskud til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer der ligger i områder med særlige drikkevandsinteresser eller i indvindingsoplande til almene vandforsyninger.

Tilskud til beskyttelsesforanstaltninger til sikring af drikkevand
Formålet med tilskudspuljen er at beskytte grundvandet mod forurening.

Tilskud kan søges af kommuner, almene vandforsyninger og vandsamarbejder.

Det er en betingelse at projektarealet ligger inden for et strategisk vigtigt drikkevandsområde (se definition i vejledningen) eller inden for et indvindingsopland til en almen vandforsyning. Alle ansøgninger, der opfylder betingelsen bliver prioriteret efter 6 prioriteringskriterier, der fremgår af bekendtgørelsen og som er uddybet i vejledningen.

Der er afsat 29,9 mio. kr. i 2022, 32 mio. kr. i 2023, 29,5 mio. kr. i 2024 og 14,3 mio. kr. i 2025 i puljen.

Åbningen af ansøgningsrunden er midlertidig udskudt. Puljen åbner hurtigst muligt og lukker den 1. oktober 2023. Åbningen vil blive annonceret på www.mst.dk 

Tilskud til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer
Formålet med tilskudspuljen er at sløjfe ubenyttede boringer og brønde som ligger i indvindingsoplande til almene vandforsyninger eller inden for områder med særlige drikkevandsinteresser. Der gives også tilskud til at sløjfe brønde og boringer, der ikke er sløjfet korrekt.

Tilskudspuljen kan søges af private ejere af brønde/boringer. Kommuner, almene vandforsyninger og vandsamarbejder kan søge på vegne af en eller flere private ejere.

Alle ansøgninger, der opfylder betingelsen vil blive prioriteret efter ansøgningstidspunktet.

Der er afsat 1,8 mio. kr. i 2022, 1,9 mio. kr. i 2023 og 1,9 mio. kr. i 2024 til denne pulje.

Åbningen af ansøgningsrunden er midlertidig udskudt. Puljen åbner hurtigst muligt og lukker når puljen er opbrugt eller senest den 1. oktober 2023. Åbningen vil blive annonceret på www.mst.dk

 

Vejledninger, skabeloner og lovstof
På www.mst.dk kan du finde information og vejledninger til begge tilskudspuljer, nyttig GIS-information og link til gældende lovgivning.

Kontakt LHN for yderligere oplysninger og hjælp til en evt. ansøgning.

 

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!