Tørke: Hvis du vil søge om force majeure på konditionalitet

Du kan ikke på forhånd få anerkendt force majeure, hvis du på grund af tørke ikke kan opfylde kravene om konditionalitet. Du skal i stedet påberåbe dig force majeure, når vi kommer på kontrolbesøg eller sender dig et brev om kontrol af konditionalitet. Sørg for dokumentation nu.

Nyhed fra lbst.dk

Publiceret 20. juni 2023

Du kan gøre force majeure gældende i forbindelse med kontrol af reglerne om konditionalitet, herunder GLM 8-kravet om 4 pct brak-arealer. Du kan dog først gøre force majeure gældende i den aktuelle situation, hvor vi kommer på kontrolbesøg hos dig eller sender dig et brev om kontrol af konditionalitet.

Landbrugsstyrelsen kan ikke forhåndsgodkende, hvis du påberåber dig force majeure, når det kommer til konditionalitet.

Vi vil i takt med, at vi får afklaret reglerne, vejlede nærmere om, hvordan man konkret påberåber sig force majeure. Der kan være forskel på, hvordan du påberåber dig force majeure i forbindelse med tilskudsordninger eller konditionalitet.

Sørg for dokumentation nu

For at kunne påberåbe dig force majeure, skal du kunne dokumentere, at du har gjort, hvad du kunne for at afbøde konsekvenserne af tørken. Sørg derfor for, at du har dokumentation for, at du har undersøgt mulighederne for at kunne opfylde kravene. Du kan med fordel sikre dig, at dokumentation er skriftlig.

Det er vigtigt i denne forbindelse at gøre opmærksom på, at force majeure og kriteriet om, at du skal have gjort, hvad du kunne for at opfylde kravene, gælder på bedriftsniveau. For eksempel er det desværre, under reglerne om force majeure, ikke muligt at hjælpe naboen med foder og samtidig påberåbe force majeure i forhold til krav om 4 pct. ikke-produktive arealer med f.eks. brak.

Sådan gør du, når du vil påberåbe dig force majeure på konditionalitet

Hvis du modtager et brev om, at du ikke har opfyldt krav om konditionalitet, og du vil gøre force majeure gældende, skal du i dit høringssvar på brevet påberåbe dig force majeure. Du skal for det enkelte krav dokumentere, at du har gjort, hvad du kunne for at opfylde kravet.

Landbrugsstyrelsen tager stilling til spørgsmålet om force majeure i forbindelse med vores sagsbehandling af den kontrol, som har været hos dig. Du får således ikke en selvstændig afgørelse om force majeure, men det vil indgå i afgørelsen for konditionalitetskontrollen.

Mere vejledning om konditionalitet og tørke er på vej

Landbrugsstyrelsen arbejder på snarest muligt at få mere vejledning ud med flere detaljer om mulighederne for force majeure på de enkelte krav. Hold øje med vores hjemmeside om tørke.

Gå til vores hjemmeside om tørkeplanen

Opdateret: Vi har opdateret hjemmesiden med mere vejledning og spørgsmål og svar om force majeure og GLM 8.

Gå til initiativ vedr. GLM 8 - force majeure

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens tørke-hotline på tlf. 33 95 80 00 eller på e-mail: torke@lbst.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!