Tørke: Økologer kan søge om dispensation til at nedsætte grovfoderandelen til drøvtyggere

På grund af tørken kan du som økolog nu søge dispensation til at bruge 50 pct. grovfoder i stedet for 60 pct. til dine økologiske drøvtyggere. Se hvordan du gør her.

Nyhed fra Landbrugsstyrelsen - lbst.dk

Publiceret 28. juni 2023

På grund af et helt ekstraordinært tørt forår har økologer problemer med at sikre nok økologisk grovfoder til deres økologiske drøvtyggere. Landbrugsstyrelsen anerkender, at tørkens omfang flere steder i landet udgør en katastrofesituation, og i henhold til økologireglerne betyder dette, at der kan søges om dispensation med henblik på at sikre foderforsyningen.

Efter økologireglerne skal drøvtyggere have 60 pct. grovfoder. De første tre måneder af laktationen, dvs. de første 3 måneder efter, at dyret har født, er der alene krav om, at dyrene skal have 50 pct. grovfoder.

Du kan søge om dispensation til at nedsætte grovfoderandelen
Du kan som økolog søge om dispensation til at sætte grovfoderandelen ned til 50 procent i den periode, hvor det er nødvendigt, hvis du på grund af tørken har svært ved at skaffe tilstrækkeligt grovfoder.

Med dispensation til en grovfoderandel på 50 pct. beholder dyrene deres økologistatus.

Du skal være opmærksom på, at vi i henhold til økologireglerne kun kan give dispensation for en begrænset periode, der ikke er længere end nødvendigt. Det betyder, at du kun kan bruge dispensationen, indtil situationen er normaliseret, og du igen har grovfoder nok. Dispensationen kan endvidere maksimalt gælde i ét år fra du modtager den. Du skal i øvrigt være opmærksom på, at også ribbehøstede afgrøder kan bruges som grovfoder.

Sådan søger du om dispensation
Du søger dispensation ved at udfylde ansøgningsblanketten om nedsættelse af grovfoderandelen.

Ansøgningsblanketten finder du på vores hjemmeside om tørke her

Til ansøgningsblanketten skal du vedlægge:

- Antal drøvtyggere
- Dit lager af grovfoder
- Dit behov for grovfoder det kommende år, inkl. en foderplan
- En oversigt over forskellen mellem dit forventede og reelle udbytte
- Beregning, der viser, at en nedsættelse af grovfoderandelen er nødvendig

Du kan indsende den udfyldte ansøgningsblanket på mail til Landbrugsstyrelsen: jordbrugskontrol@lbst.dk eller sende den med post til Landbrugsstyrelsen, Jordbrugskontrol, Team Økologiadministration, Augustenborg Slot 3, 6440 Augustenborg. Husk at vedlægge din dokumentation.

For at du kan ændre andelen af grovfoder, er det en forudsætning, at du søger om dispensation og kan dokumentere, at dispensationen er nødvendig. Du skal afvente, om du får dispensation, før du nedsætter grovfoderandelen. Vi behandler din ansøgning så hurtigt som muligt, og vi forventer, at du har modtaget svar inden for 7-10 arbejdsdage.

Du skal derudover til enhver tid kunne dokumentere, at det har været nødvendigt for dig at benytte dispensationen. Det vil sige, at du løbende skal ajourføre oversigter over udbytte ved slæt af grovfoder, forbrug af grovfoder i forhold til antallet af drøvtyggere og dine foderplaner.

Mere information om tørke
Hvis du har brug for yderligere vejledning om dette og dine udfordringer med tørken som økolog, kan du rette henvendelse til Landbrugsstyrelsen eller sende en e-mail til torke@lbst.dk.

På vores hjemmeside kan du læse mere om indsatser i forbindelse med tørken.

Gå til hjemmesiden om tørke

Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til torke@lbst.dk

Hans Henrik Post

Hans Henrik Post
Kundechef, Afdelingschef Planteavl, Økologi & Miljø

Dir. tlf.: 73642931
Mob.: 23847376
E-mail: hhp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!