Vandløbsvedligeholdelse og grødeskæring i Aabenraa kommune

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Hvis man ønsker at se hvilken form for grødeskæring kommunen planlægger, kan det ses på kommunens hjemmeside.

For at undgå de værste skader forsøger man flere steder med en mindre mejekurv på 3 meter.

Grødeskæringen foregår med følgende metoder:

  • Håndoprensning. Typisk i naturlige vandløb med gode, varierede fysiske forhold og lille vandføring. Der friholdes en strømrende og eventuelle nedfaldne træer/grene, affald og andet fjernes. Sten og grus røres ikke, men flyttes højest lidt. Opsamlet materiale lægges op på brinken, mens det drivende samles på grødeopsamlingspladser, hvorfra det fjernes.
  • Grødeskæring med mejekurv, der er en grødeklipper på en ”kurv” og monteret på en gravemaskine. Grøden klippes og lægges ind på bredden. De fleste vandløb grødeskæres på denne måde.
  • Grødeskæring fra båd. I de største vandløb, især Sønderå og Grønå, hvor gravemaskinen ikke kan køre eller nå, udføres arbejdet fra en særligt indrettet båd eller amfibiefartøj. Grøden driver og samles på grødeopsamlingspladser, hvorfra den fjernes.

Markér dræn og hydranter op med en tydelig pind
Kommunen henstiller til, at man markere mulepumper, hydranter mv., der er indenfor arbejdsbæltet, så entreprenøren har en chance for at undgå at køre dem ned.

Hvis man afmærker drænene med en pind, kan entreprenøren også bedre tage hensyn til at skære fri foran drænene. Gerne en lang pind og evt. med en strimmel på, så den er let at få øje på.

Brinkskade
Sønderjyske Vandløb opfordrer lodsejerne til at være meget opmærksomme på, om der laves brinkskader i forbindelse med grødeskæringen. Meld det ind til kommunen eller til Louise Hedegaard Riemann, tlf. 73 64 29 15 og gerne med et billede og en sted-angivelse.

Læs hele nyhedsbrevet her

Sønderjyske Vandløb

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!