Spot på generationsskifte - planlæg det i god tid

Af jurist og ejendomsrådgiver Kristian Nørr Olsen, LHN Ejendom & Jura og LHN Erhverv

Mange virksomheder står over for udfordringen, at der inden for en overskuelig årrække skal ske et generationsskifte, idet ejeren har en alder, hvor pensionisttilværelsen nærmer sig.

Et generationsskifte af en virksomhed er ofte en kompliceret størrelse og kræver derfor mange overvejelser fra både sælgers og købers side.

Vælg dine investeringer med omhu                                                                                                                          

Som sælger kan du ofte have gavn af at have planlagt din virksomheds generationsskifte i god tid, inden det skal føres ud i livet. Det kan være nødvendigt at anlægge en strategi for investeringer i virksomheden frem til det tidspunkt, hvor du vil stoppe. Som sælger bør du vælge investeringerne med stor omhu, da en investering ikke nødvendigvis er en fordel i salgssituationen. Det kan være, at en foretaget investering ikke giver virksomheden yderligere værdi, fordi en køber ville have gjort det på en anden måde. Når investeringen er foretaget, kan køber være bundet af denne, og det ville måske have haft større værdi for køber selv at kunne bestemme, hvordan han ville have investeret. I den situation får du som sælger ofte ikke sin investering betalt fuldt ud i salgssituationen.

Generationsskifte indenfor familien                                                                                                                                  

I generationsskifter, hvor køber er barn af sælger, vil der være en række overvejelser om, hvordan der skal betales for virksomheden, og hvordan man skal forholde sig i forhold til eventuelle søskende til køber. Det er endvidere relevant for sælger at overveje et testamente, hvor sælger kan tilgodese de andre søskende i forhold til køber, og på den måde så vidt muligt ligestille børnene og samtidig også tage højde for evt. skyldige beløb til sælger, som står i virksomheden.

Overvej særeje                                                                                                                                                                    

Som køber bør du overveje, om virksomheden skal være særeje for dig som køber. Hvis du er eller bliver gift, vil udgangspunktet være, at der i ægteskabet er fælleseje, hvis intet andet er aftalt. I tilfælde af en skilsmisse, vil ægtefællerne skulle dele deres værdier med hinanden. Det kan i nogle tilfælde være ødelæggende for den fremtidige drift af virksomheden, såfremt den ægtefælle, der ejer virksomheden, skal aflevere et større beløb til den anden ægtefælle.

Der er ikke to generationsskifter, der er ens, og derfor er der brug for at man ser på hver enkelt situation individuelt. Det anbefales, at man søger rådgivning, uanset om man er køber eller sælger, for at få den mest optimale løsning.

 

 

Bliv ringet op

Få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere.


E-mail:

Få vores nyheder direkte i din indbakke!