Sørg for at handle hurtigt ved nedbrud på gylleomrøreren

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Stillestående gylle udvikler svovlbrinte i livsfarlige koncentrationer. Derfor er det vigtigt at have sikkerhedsrutinerne for gyllehåndtering på plads.

Hvordan hjælper du folk, hvis ulykken er sket? Klik på billedet om førstehjælp ved udslip af gyllegas

At gylle under visse omstændigheder kan være livsfarlig, ved de fleste landmænd. Men når der er travlt på bedriften, glemmer man måske sikkerhedsrutinerne for håndtering af gyllen. De seneste uger har der været flere uheld med svovlbrinte på kvægbedrifter, hvor køer er omkommet. Sørg derfor for at have styr på bedriftens sikkerhedsrutiner – af hensyn til både dyrene og dem, der arbejder i stalden.

Sørg for, at der er daglig omrøring i ringkanalen samt god udluftning, imens omrøringen står på. Hvis omrøreren skal starte automatisk, er det en rigtig god idé at installere en alarm, der starter, hvis det ikke sker. Hvis der er nedbrud på omrøreren, skal der tages fat på at løse problemet med det samme.

I alle gylle- og ajlebeholdere, fortanke, pumpebrønde, gyllekanaler, gulvudsugningskanaler og gyllevogne skal man regne med, at der ved omrøring kan være så høje koncentrationer af svovlbrinte, at det kan være sundhedsskadeligt. Ved omrøring af gylle er der i vindsiden målt dødelige koncentrationer på 700 ppm af svovlbrinte. Ved gyllepumpens udløb er der målt helt op til 3.000 ppm!

Tilrettelæg derfor altid arbejdet med gylle grundigt:

  • Aftal og informér alle medarbejdere om, hvor og hvornår der arbejdes med gylle
  • Vær som minimum to personer til at udføre arbejdet med gylle
  • Hav jævnligt kontakt med hinanden under arbejdet – sørg for at vide, hvor hinanden er
  • Hav en opladet mobiltelefon med, så I nemt kan få kontakt med hinanden
  • Høje koncentrationer svovlbrinte kan ikke lugtes – benyt derfor en gasdetektor –
  • Sørg for at de rette hjælpemidler er inden for rækkevidde – fx åndedrætsværn. Lær hjælpemidlerne at kende, så I er dus med dem, når de skal bruges.

 

Hent folder om sikker gyllehåndtering

Læs mere her

Kilde: SEGES

Få vores nyheder direkte i din indbakke!